Lehto solmi jätehuoltosopimuksen Lassila & Tikanojan kanssa – nyt alkaa kierrätyksen superbuustaus
Lehto Group on solminut jätehuollon sopimuksen Lassila & Tikanoja Oyj:n kanssa. Sopimus on valtakunnallinen ja käsittää Lehdon rakennustyömaat ympäri Suomen sekä 8 eri tehdasta.
”Lähdimme yhdessä kehittämään Lehdon jätehuoltoa, jotta voimme hyvillä mielin kertoa ensi vuoden vastuullisuusraportissa meillä tapahtuneesta parannuksesta jätehuollossa. Saamme L&T:n yhtenäisellä raportointimallilla lisätietoa siitä, mitä ja kuinka paljon eri jätejakeita työmaillamme ja tehtaillamme syntyy. Lisäksi panostamme erityisesti kierrätysasteen nostamiseen”, kertoo Lehto Groupin hankintajohtaja Riku Isosuo.
Jokainen työmaa sekä kaikki tehtaat ottavat käyttöönsä oman jätehuoltosuunnitelman, jossa kartoitetaan etukäteen siellä syntyvät jätejakeet ja -virrat sekä määritellään tehokkaimmat tavat edistää kierrätystä ja materiaalivirtoja. Samalla jätehuoltosuunnitelmaa voidaan hyödyntää myös henkilöstön kouluttamisessa. Tämä tukee lainsäädännön määräysten toteutumisessa, mutta edistää samalla myös työmaiden turvallisuutta.
”Lehdon talousohjattu rakentaminen istuu erinomaisesti L&T:n ajatusmalliin kiertotaloudesta, jossa materiaalit kierrätetään ja käytetään mahdollisimman kustannustehokkaasti. Olemme yrityksenä kiertotalouden käytännön tekijä, joka haluaa tehdä asiakkaiden kanssa uusia innovaatioita ja synnyttää uutta liiketoimintaa. On hienoa olla mukana ja edesauttaa Lehdon kasvua”, kertoo L&T:n myyntipäällikkö Petri Savolainen.
Panostus kierrätysasteen nostamiseen
Lehto rakentaa tälläkin hetkellä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa yli tuhatta asuntoa. Työmailla syntyy toistaiseksi vielä eniten sekalaista rakennusjätettä.
”Lehdon kasvuvauhti on ollut huima ja se näkyy myös jätejakeiden määrän kasvussa. Vielä tällä hetkellä meidän kierrätysaste on alle 20 %:a kun se yleisesti rakennusalalla kieppuu 40 %:n korvilla. Nyt panostamme ja kehitämme eri jätejakeiden lajitteluun niin rakennustyömailla kuin tehtaillamme. Lisäksi pyrimme hyödyntämään esimerkiksi erilaisten puulavojen uudelleenkäyttöä. Rakennusalalla on paljon opittavaa kierrätyksestä muilta toimialoilta. Kalleinta on viedä sekajätettä rakennustyömailta kaatopaikalle”, muistuttaa Isosuo.
Huomioitavaa on, että vuonna 2020 työmailla syntyvästä jätteestä 70 %:a pitää kierrättää. Lehdolla on mahdollisuus siis nostaa kierrätysastetta parin seuraavan vuoden aikana huomattavasti oikeanlaisella lajittelulla, kierrätyksellä ja uusien kierrätystapojen omaksumisella.