Coca-Cola ja Sinebrychoff luopuvat neitseellisen muovin käytöstä puolen litran pulloissa

Sinebrychoff ja Coca-Cola siirtyvät huhtikuussa käyttämään Keravalla valmistetuissa juomissa puolen litran pulloja, jotka on kokonaan valmistettu vanhoista juomapulloista kierrätetystä muovista. Coca-Colan, Coca-Cola Zeron, Fantan, Spriten ja Bonaquan 500 ml pulloissa ei käytetä enää neitseellistä muovia1. Sinebrychoff on Suomen suurin juomayhtiö, jonka valmistamien virvoitusjuomien ja vesien kaikki puolen litran pullot ovat kokonaan kierrätysmuovia.

Kokonaan kierrätetystä muovista valmistettujen puolen litran pullojen käyttöönotto on merkittävä virstanpylväs kohti sitä, että Sinebrychoff ja Coca-Cola voivat kokonaan luopua neitseellisen muovin käytöstä pulloissa. Sinebrychoffin valmistamissa Coca-Cola-yhtiön juomien puolen litran pulloissa on vuodesta 2014 käytetty 50 prosenttia kierrätettyä muovia ja suuremmissa 1,5 litran pulloissa 25 prosenttia. Nyt uusiomuovin määrää nostetaan puolen litran pulloissa 50 prosentista 100 prosenttiin.

Sinebrychoffin Coca-Cola-yhtiön juomiin käyttämät puolen litran muovipullot painavat 20,5 grammaa, ja jatkossa tämä on kokonaan peräisin vanhoista pulloista kierrätetystä muovista. Kierrätetyn muovin käytön ansiosta neitseellistä muovia valmistetaan öljystä Suomen pulloihin yli 300 tonnia vähemmän vuodessa. Tämä tarkoittaa myös merkittävää hiilidioksidipäästöjen pienenemistä, sillä neitseellisen muovin hiilijalanjälki on seitsemän kertaa suurempi kuin kierrätetyn muovin hiilijalanjälki.

Sprite-pullo voi palata kuluttajalle vaikkapa Bonaqua-pullona

Juomapulloissa käytetty PET-muovi on maailman kierrätetyin muovilaatu. Suomessa 92 prosenttia vesien ja virvoitusjuomien pantillisista muovipulloista palautuu kierrätettäväksi. Pullonpalautusjärjestelmä on suljettu järjestelmä, johon hyväksytty muovi voidaan kierrättää uudelleen elintarviketasoiseksi muoviksi. Kierrätetystä muovista valmistetaan juomapullojen lisäksi kertakäyttöisiä elintarvikepakkauksia, jotka päätyvät usein roskaksi tai sekamuovinkeräykseen, mistä niitä ei voi enää kierrättää uusiksi elintarvikepakkauksiksi. Pullosta pulloon kierrätys on linjassa EU:n ja Suomen kiertotaloustavoitteiden kanssa. Se ratkaisee kaksi ongelmaa: pitää pullojen muovin hyötykäytössä uudestaan ja uudestaan sekä pienentää huomattavasti pakkauksen ilmastovaikutusta eli hiilijalanjälkeä2.

Pullosta pulloon kierrätyksen ansiosta Coca-Cola-pullon muovi voi siis saada uuden elämän jonkun toisen juoman pullossa. Koska vain kirkkaat pullot sopivat uusien pullojen materiaaliksi, Sinebrychoff on pullojen kierrätettävyyden parantamiseksi siirtynyt käyttämään Coca-Colan juomissa vain kirkkaita pulloja. Ennen vihreä Sprite-pullo ja vihertävä FuzeTea muuttuivat jo muutama vuosi sitten kirkkaiksi. Bonaqua-, Coca-Cola- ja Fanta-pullot ovat aina olleet kirkkaita.

Kaikki pullot halutaan takaisin uusien pullojen materiaaliksi

Käytetyistä PET-pulloista kierrätetyn muovin kysyntä on tarjontaa suurempaa. Suomen Palautuspakkaus Oy Palpan osakkaana Sinebrychoff pyrkii edistämään sitä, että muovipullojen kierrätysaste saadaan lähemmäs 100 prosenttia. Coca-Cola puolestaan on kansainvälisesti panostanut juomapakkauksien takaisinkeräämiseen. Länsi-Euroopassa tavoitteena on vuoteen 2023 mennessä kerätä vuosittain takaisin yhtä monta juomapakkausta kuin missä sen juomia myydään. Vastaava tavoite yhtiöllä on myös kansainvälisesti yli 200 maassa vuoteen 2030 mennessä.

Kierrätysmuoviin siirtymisen lisäksi Coca-Colan juomien pulloissa on panostettu muovin vähentämiseen pulloissa. Vuonna 2017 Sinebrychoff madalsi pullojen kaulaosaa neljä milliä, ja pulloja alettiin valmistaa kevyemmistä aihioista. Tämän ansiosta muovia tarvittiin pulloihin yli 20 miljoonan muovipullon verran vähemmän vuodessa.

Sinebrychoff valmistaa Coca-Colan juomia Keravan tuotantolaitoksessaan, joka viime vuonna saavutti hiilineutraaliuden yhdeksän vuotta tavoiteltua aiemmin. Sinebrychoffista tuli ensimmäinen maa maailmassa, jossa Coca-Colan juomia valmistetaan hiilineutraalisti. Sinebrychoff on myös Suomen suurin hiilineutraalisti juomia valmistava yritys. Euroopassa Coca-Colan tavoite on vuoteen 2040 mennessä olla hiilineutraali koko arvoketjun osalta, mukaan lukien mm. juomien raaka-aineet.

PULLOSTA PULLOON -KIERRÄTYKSEN HYÖDYT:

Vähemmän muovin valmistusta

Mitä useampi pullo valmistetaan käytetyistä pulloista kierrätetystä muovista, sitä vähemmän valmistetaan uutta muovia öljystä.

Pienempi hiilijalanjälki

Kierrätysmuovin ansiosta pulloista syntyy vähemmän hiilidioksidipäästöjä ilmakehään. Uuden muovin hiilijalanjälki on lähes

7 kertaa suurempi kuin kierrätetyn muovin2.

Vähemmän roskaa ja jätettä

Kun pullot palautetaan kiertoon ja kierrätetään uusiksi pulloiksi, päätyy luontoon vähemmän roskaa. Kun pulloista tehdään uusia pulloja, ei niiden muovi päädy helposti roskiin päätyviin kertakäyttöpakkauksiin.

Palautettava panttipullo pysyy kierrossa

Kierrätysmuovista tehdyn pullon voi palauttaa kauppaan, mistä se kiertää käytettäväksi uudelleen ja uudelleen.

Ei pullon korkki tai etiketti, nämä eivät ole PET-muovia. Nämä kierrätetään osana palautuneen pullon kierrätysprosessia muiksi muovituotteiksi.

Neitseellinen (ensiö)muovi: 4.052 kg CO2/ kg PET-muovia** ja kierrätetty (uusio)muovi 0.604 kg CO2/ kg PET-muovia. Perustuu Defra:n (The Department for Environment, Food and Rural Affairs) suosittelemiin hiilidioksidipäästölukuihin. Näitä Isossa-Britanniassa kehitettyjä päästökertoimia käytetään Euroopassa laskettaessa eri alojen yritysten päästöjä.