Fazerin ksylitolitehdas voitti Suomen Kemistien Seuran kiertotalousinnovaatiopalkinnon

b787bb42a750dac3_800x800ar

Fazer keskittyy ruokaelämyksiin, ja investoimalla innovaatioihin ja ruokateknologiaan Fazer vahvistaa keskittymistään vastuullisiin tulevaisuuden ruokaratkaisuihin. Fazerin strategiset innovaatiot saivat tunnustusta 28.4.2021 Suomen Kemistien Seuralta, kun ksylitolia kauran kuorista valmistava Fazerin ksylitolitehdas vastaanotti seuran myöntämän Kiertotalousinnovaatiopalkinnon.

Kiertotaloutta tukevat innovaatiot edustavat tulevaisuuden suuntaa

Ruokateknologialla on tärkeä rooli Fazerin uudistumisessa nykyaikaiseksi, innovatiiviseksi kuluttajatuoteyhtiöksi kehittyvällä elintarvikealalla. Fazer kehittää vastuullisia ruokaratkaisuja, joilla voidaan lisätä ihmisten ja ympäristön hyvinvointia.

Suomalaisten Kemistien Seuran myöntämä tunnustus annetaan yritykselle tai yhteisölle innovatiivisesta kiertotalouden kemiaan liittyvästä liiketoimintaideasta. Joka toinen vuosi kiertävää kiertotalousinnovaatiopalkintoa ei voi hakea.

Palkinnonjakoperusteiden mukaan suomalaiseen keksintöön pohjautuva Fazerin innovaatio on erinomainen esimerkki kiertotaloudesta, jossa on luotu uutta teknologiaa. Patentoitu menetelmä on ainutlaatuinen ja sillä on merkittävää kiertotalouteen perustuvaa kansainvälistymis- ja vientipotentiaalia. Jo nyt Fazerin ksylitolitehdas työllistää yli 30 henkilöä.

”On hienoa vahvistaa suomalaista osaamista ja palauttaa kotimaisen ksylitolin valmistaminen takaisin Suomeen. Tutkimus ja tuotekehitys ovat olleet hankkeessa koko ajan keskeisessä roolissa. Prosessi on ainutlaatuinen, sillä siinä käytettävää raaka-ainetta – kauran kuorta – ei ole aiemmin hyödynnetty ksylitolin kaupallisessa valmistuksessa. Uskomme, että kasvipohjaisesta pohjoismaisesta raaka-aineesta valmistettu ksylitoli herättää kiinnostusta maailmanlaajuisesti. Pohjoismaisella kauralla on maailmalla puhtauden ja laadun ansiosta ylivoimainen maine”, sanoo Anna Nicol, ksylitolitehdashanketta vetävä johtaja Fazer Lifestyle Foodsilta.

Ksylitolin kysyntä maailmalla kasvaa nopeasti ja on arvioitu, että 90 % Fazerin ksylitolitehtaan tuotannosta menee vientiin käytettäväksi elintarvike-, kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa.

Fazer valmistaa ensimmäisenä teollisesti ksylitolia kauran kuorista

Ksylitolin teollinen valmistus on alkuaan suomalainen innovaatio, jonka tuotanto alkoi Suomessa vuonna 1975.

Fazerin ksylitoli valmistetaan kauran kuorista, kauramyllyn sivuvirroista.

Ksylitolitehdasta rakennetaan Fazerin kauramyllyn viereen Lahteen: tehtaasta tulee maailman ensimmäinen ksylitolitehdas, jonka raaka-aine tulee yrityksen omasta tuotannosta.

Ksylitolitehtaassa syntyvä kaurankuorimassa toimii polttoaineena viereen rakennettavalle biolämpölaitokselle, joka puolestaan tekee siitä uusiutuvaa lämpö- ja sähköenergiaa Fazerin Lahden tehdasalueelle ja pienentää näin tehtaan ympäristöjalanjälkeä.

Ksylitolitehtaan rakentaminen on edennyt suunnitelmien mukaisesti ja koeajot ovat käynnissä. Ksylitolin tuotanto käynnistyy juhannukseen mennessä. Ksylitolitehdas vahvistaa entisestään Fazerin asemaa innovatiivisten kasvipohjaisten tuotteiden edelläkävijänä.

Suomesta vastuullisten ruokaratkaisujen ja kiertotalouden edelläkävijämaa

Fazerin vahva panostus kiertotalousinnovaatioihin on huomattu laajemminkin. Aiemmin huhtikuussa Fazerin ksylitolitehdas vastaanotti Circwaste-hankkeen jakaman kiertotalouspalkinnon. ”Circwaste – Kohti kiertotaloutta” -hanke on EU LIFE -ohjelman rahoittama hanke, jonka tavoitteena on edistää materiaalivirtojen tehokasta käyttöä, jätteen synnyn ehkäisyä ja materiaalien kierrätystä. Voittajan valitsi neljän finalistin joukosta Suomen Ympäristökeskuksen pääjohtaja Leif Schulman.

Marraskuussa 2020 Fazerin Ksylitolitehdas voitti Elintarviketeollisuusliitto ry:n järjestämän Tähtiteko 2020 -kilpailun. Elintarvikealan näkyvimmässä kilpailussa palkittiin vuoden vaikuttavin elintarviketeko.