Uusi lasten tarinallinen tietokirja kurkistaa kierrätyksen maailmaan

9789523413597

Mitä vanhoista muovipulloista voi tehdä? Entä miksi kännykän tekoa varten täytyy kaivaa tunneleita maan alle? Lasten tarinallinen tietokirja Kuka vei roskat? vastaa näihin ja moniin muihin kierrätystä koskeviin kysymyksiin.

Kirja antaa lapsille hauskan tarinan ohessa tietoa kierrätyksestä ja kiertotaloudesta – siis siitä, miten jätteet kierrätetään tehokkaasti niin, ettei juuri mitään enää päädy kaatopaikalle.

Kierrätykseen liittyvät asiat tuodaan kirjassa esille ilon ja toiminnan kautta.

– Uhkakuvia mediassa riittää, joten me halusimme valaa lapsiin positiivista uskoa siitä, että jokainen voi vaikuttaa tulevaisuuteen, tekijät pohtivat.

Faktoista ei silti ole tingitty, ja kirjasta löytyy ajantasaista tietoa hauskassa muodossa myös vanhemmille. Kirjassa seikkailevat 9-vuotiaat kaksoset Anni ja Akseli sekä heidän tiedekoiransa Voltti, joka kertoo Voltin viisaudet -faktasivuilla syventävää tietoa kierrätyksestä ja kiertotaloudesta.

Dronen viemää

Tarina alkaa, kun lapset lainaavat salaa isän dronea. Kopteri putoaa vahingossa biojäteastiaan, ja roska-auto vie sen mennessään. Lasten täytyy löytää drone ennen kuin isä tulee töistä, ja kouluunkin pitäisi ehtiä.

Kuka lopulta pelastaa kopterin, vai täytyykö lasten ostaa säästöillään hukatun tilalle uusi? Dronea etsiessä Annille ja Akselille selviää, mitä jätteille tapahtuu sen jälkeen, kun ne on viety kierrätysastioihin.

Teos on toinen osa kirjasarjasta Anni ja Akseli selvittävät, jossa tutustutaan tieteeseen, teknologiaan ja yhteiskuntaan helpolla ja lapsia kiinnostavalla tavalla. Sarjan ensimmäisessä osassa Minne sähkö meni? (Kustannus-Mäkelä, 2018) kaksoset selvittivät, mistä sähkö tulee.

Kirjasarjan ovat kirjoittaneet oululaiset Tiina SarjaMikko Posio ja Henna Ryynänen. Studio Spotnikin Ryynäsen oivaltavaa ja värikästä kuvitusta on nähty monissa lastenkirjoissa.

Tiina Sarja, Mikko Posio ja Henna Ryynänen: Kuka vei roskat?