Tuore tutkimus: Nuoret haluavat ostaa elintarvikkeensa kartonkiin pakattuna

bag_in_box_situational

Kuvaaja: Niklas Palmklint (River Cresco)

Yli puolet suomalaisista nuorista kertoo valitsevansa elintarvikkeensa mieluummin kartonkiin kuin muoviin pakattuna, selviää Stora Enson ja Valion teettämästä kyselytutkimuksesta. Pakkausmateriaalin uusiutuvuus on tärkeää erityisesti ilmastonmuutokseen huolestuneimmin suhtautuville nuorille.

Toukokuussa 2019 toteutetun kyselytutkimuksen mukaan neljä viidestä 15–29-vuotiaasta suomalaisnuoresta on huolissaan ilmastonmuutoksesta. Hyvin huolissaan kuvaa olevansa puolet nuorista. Heistä kolme neljästä valitsee mieluummin kartonkisen kuin muovisen elintarvikepakkauksen.

Nuorille uusiutuva materiaali on tärkeä ominaisuus elintarvikepakkauksissa. Kyselyn mukaan uusiutuvaa raaka-ainetta pitää tärkeänä kaksi kolmasosaa nuorista, ja uusiutuvuus arvioidaan tärkeämmäksi ominaisuudeksi kuin pakkauksen kompostoituvuus tai helppokäyttöisyys. Tärkeintä pakkausmateriaalin uusiutuvuus on ilmastonmuutokseen huolestuneimmin suhtautuville nuorille – heistä lähes 80 prosenttia kertoo uusiutuvuuden olevan tärkeää. Tärkeiksi pakkausominaisuuksiksi kyselyssä nousivat myös pakkausten rooli elintarvikkeen puhtauden ja laadun varmistamisessa sekä ruokahävikin vähentämisessä.

Kyselyn mukaan kuusi kymmenestä nuoresta uskoo, että ilmastonmuutoksen uhkia voidaan vähentää. Ilmastonmuutoksesta huolissaan olevat nuoret toivovat lisää tietoa suomalaisten organisaatioiden, kuten valtion, kuntien ja yritysten ratkaisuista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Ilmastonmuutokseen huolestuneimmin suhtautuvista nuorista lähes jokaiselle on tärkeää, että Suomessa tutkijat ja yritykset kehittävät pakkauksia, jotka on valmistettu uusiutuvista materiaaleista, kuten puusta.

SuomiAreenalla keskustellaan pakkauksista, ruuasta ja ilmastomyyteistä

Nuorten suhtautumista ilmastonmuutokseen, elintarvikkeisiin ja pakkausmateriaaleihin valottava kyselytutkimus liittyy Stora Enson ja Valion Porin SuomiAreenalla järjestämään paneelikeskusteluun ”Fiilis vai fakta? Nyt murretaan ilmastomyyttejä pakkauksista ja ruuasta”.

Toimittaja Riku Rantalan johtamassa keskustelussa pohditaan kuluttajien arkisia ilmastovalintoja ja sitä tehdäänkö kulutuspäätöksiä faktojen vai mututiedon pohjalta. Aiheesta keskustelevat ulkoministeri Pekka Haavisto, Demos Helsingin Tuuli Kaskinen, Nuorten Agenda 2030:n Sofia Savonen, Valion Juha Nousiainen ja Stora Enson Seppo Parvi. Keskustelutilaisuus järjestetään SuomiAreenan Purje-lavalla keskiviikkona 17.7.2019 kello 16.00–17.00.

Suomalaisnuorten ajatuksia ilmastonmuutoksesta, ruoasta, elintarvikkeiden pakkausmateriaaleista sekä suomalaisyritysten toimenpiteistä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi selvitettiin 3.-12.5.2019 CINT Ab:n hallinnoimissa kuluttajapaneeleissa. Tutkimukseen vastasi yli 1 000 nuorta, jotka edustavat iän, sukupuolen ja maantieteellisen sijainnin suhteen 1529-vuotiaita suomalaisia. Tutkimuksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Prior Konsultointi Oy.