Pakkausmuovista eroon Papticin ratkaisulla? 5 miljoonan euron osakeanti käynnistyy erikoisessa markkinatilanteessa
Vaihtoehtoja öljypohjaisille, vaikeasti kierrätettäville ja heikosti luonnossa hajoaville muoveille tarvitaan globaalisti ja nopeasti. Pakkausmarkkinan koko on globaalisti lähes 800 miljardia euroa, ja joustopakkausmarkkina – johon Paptic Oy on erikoistunut – yli 100 miljardia euroa. Springvest järjestää maksimissaan 5 miljoonan osakeannin Papticille koronaviruksen aiheuttamassa erikoisessa markkinatilanteessa.
”Lähdemme rahoituskierrokselle myönteisin tunnelmin, sillä järjestämämme rahoituskierrokset ovat kaikki toteutuneet ja useat merkitty täyteen. On jännittävää nähdä, miten ensimmäistä kertaa rahoituskierroksella olevan Papticin osakeanti etenee tässä haastavassa markkinatilanteessa. Uskomme kuitenkin, että osakeanti onnistuu erinomaisesti, sillä sijoittaja-asiakkaamme arvostavat vastuullisia ja lupaavia kasvuyhtiöitä”, toimitusjohtaja Päivi Malinen Springvestistä arvioi.
Springvest on toimintansa alusta alkaen valinnut rahoituskierroksille pääsääntöisesti yrityksiä, joilla on suurten tuotto-odotusten lisäksi tavoitteena parantaa maailmaa. Springvest on laatinut kategoriat, joilla tuodaan esiin myös ”kädenjälkeä”, toiminnan vaikuttavuutta. Papticin toiminta on vastuullista Asiakastiedon tuottaman vastuullisuusraportin mukaan. Lisäksi toiminta on vaikuttavaa, joten rahoituskierroksella voidaan käyttää myös Springvestin lanseeraamaa Puhtaampi maailma -symbolia. Symboli on nyt ensimmäistä kertaa käytössä.
Syötkö muoviämpärin verran muovia vuodessa?
Toimitusjohtaja Tuomas Mustosen mukaan Paptic haluaa vastata uusiutuvien ja kierrätettävien pakkausmateriaalien kasvavaan kysyntään. Kansainväliset brändinomistajat ja kauppaketjut hakevat vaihtoehtoa muovikalvoille. Trendi on vahva, sillä muovin keräytyminen luontoon ja sieltä takaisin ruokaketjuun on ilmastonmuutoksen kanssa suurin globaali ympäristöhaaste.
”Uskomme, että koronaviruksen jälkeisessä maailmassa kuluttajien vastuullisuus ympäristöasioita kohtaan on lisääntynyt. Korona-pandemia vie tällä hetkellä median huomiota, mutta muovijätteen ongelmat ovat yhä olemassa ja valtava ympäristöhaaste on ratkaistava”, Tuomas Mustonen painottaa.
Sekä kuluttajat että kauppaketjut ja brändinomistajat heräsivät 2010-luvulla huomaamaan muovijätteen aiheuttamat ongelmat merissä ja sen aiheuttamat riskit ravintoketjuille. Maailmassa valmistettiin vuonna 2018 yhteensä 359 miljoonaa tonnia muovia, josta noin 40 % käytettiin pakkaussovelluksiin. Pakkausmarkkinan haasteena on ollut sellaisten materiaalien puute, joilla voitaisiin nopeasti korvata muovia. Paptic-materiaalit on kehitetty niin, että ne sopivat olemassa oleviin pakkausarvoketjuihin ja samanaikaisesti mahdollistavat kertakäyttöisten tuotteiden korvaamisen uudestaan käytettävillä.
Arviot meriin päätyvän muovin määristä vaihtelevat, mutta ovat kaikki hälyttävän suuria. Euroopan komissio on arvioinut maailman meriin päätyvän vuosittain 13 miljoonaa tonnia muovia ja Ellen MacArthur -säätiön mukaan vuosittain meriin päätyy 8 miljoonaa tonnia muovia. Muualle luontoon päätyvän muovin määrää ei tiedä kukaan. Ongelma on todellinen uhka ravintoketjuille. WWF:n arvion mukaan jo nyt ihmiset nielevät ja hengittävät 5 g mikromuovia joka viikko. Se vastaa muoviämpärin syömistä kerran vuodessa.
Muovin korvaaminen kestävillä materiaaleilla on erityisen tärkeää lyhyen käyttöiän tuotteissa ja erityisesti niissä tuotteissa, jotka ovat suurimmassa riskissä joutua jäte- ja kierrätysjärjestelmien ulkopuolelle. Pakkauksissa käytetyt muovikalvot ovat kevyitä, mutta jos ne eivät päädy suljettuihin jäte- tai kierrätysastioihin, ne kulkeutuvat tuulen mukana lopulta vesistöihin. Siellä ne pilkkoutuvat pienemmiksi kappaleiksi, keräävät haitallisia kemikaaleja ja päätyvät lopulta ravintoketjuun.
Puupohjaiset vaihtoehdot pakkauksiin
Espoolainen Paptic Oy haastaa pakkausmateriaalien muovit tuomalla markkinoille puupohjaisia vaihtoehtoja. Se tarjoaa pakkausmateriaaleille uusiutuvuutta, kierrätettävyyttä, teollista kompostoitavuutta, tuotteiden uudelleen käytettävyyttä ja kuluttajien arvostamaa korkean laadun kokemusta. Puu on kierrätettävä, biohajoava ja uusiutuva raaka-aine pakkauksiin. Siksi tämä on mahtava mahdollisuus juuri suomalaisille.
Juuri tarve korvata muovia kestävän kehityksen mukaisilla materiaaleilla synnytti Papticin viisi vuotta sitten. Teknologiavalinnat on tehty nopean skaalattavuuden varmistamiseksi niin, että raaka-aineiden saatavuus on hyvä ja olemassa olevia paperinvalmistusympäristöjä voidaan hyödyntää.
Paptic-materiaalien markkina on globaali. Paperi- ja kartonkikierrätys on globaalistikin laajassa käytössä ja tehokas tapa kierrättää materiaaleja, ja Paptic-materiaalien vahvuus on niiden yhteensopivuus näiden kierrätysjärjestelmien kanssa.
Paptic tavoittelee sopimusvalmistusliiketoiminnalla 65 miljoonan euron liikevaihtoa vuodelle 2024 ja voimakkaan kasvun strategiassa liikevaihtotavoite on 90 miljoonaa euroa vuodelle 2024.
Lähteet:
plasticseurope.org
Ellen MacArthur Foundation: ”The New Plastics Economy”