ASICS ja Worn Again Technologies aloittavat yhteistyön urheiluvarusteiden kierrättämiseksi

Worn Again 1 hi-res

ASICS EMEA ilmoitti tänään yhteistyöstä Worn Again Technologiesin kanssa kuluttajilta kerättyjen vaatteiden kierrättämiseksi ja tulevien urheilutuotteiden luomiseksi kiertotalouden resurssimallin mukaisesti. ASICS on nyt Worn Again Technologiesin Pioneer Member ja mukana on useita muita tulevaisuuteen katseensa suuntaavia maailmanlaajuisia vaate- ja tekstiilialan yrityksiä. Tarkoituksena on tukea siirtymistä resurssitehokkaaseen kiertotalouteen.

Siirtyminen kestävämpiin materiaalivalintoihin ja kiertotalouden liiketoimintamalleihin muodostavat pohjan ASICSin kestävän kehityksen strategialle. ASICS on sitoutunut vähentämään tuotteisiinsa liittyviä kasvihuonekaasupäästöjä 55 prosentilla maailmanlaajuisesti vuoteen 2030 mennessä ja korvaamaan perinteisen vaatteissa ja jalkineiden päällisissä käytetyn polyesterin kierrätysvaihtoehdoilla.

ASICSin EMEA-alueen yritysvastuusta ja kestävästä kehityksestä vastaava johtaja Romy Miltenburg sanoo: “ASICS on omistautunut urheilulle ja sen yhteiskunnallisille terveysvaikutuksille. Tavoitteemme on luoda tuotteita, jotka auttavat ihmisiä elämään terveellisemmin ja onnellisemmin, mutta kannamme samalla huolta planeetastamme. Tämä yhteistyö Worn Again Technologiesin kanssa vie meidät askeleen lähemmäksi kiertotalouteen perustuvaa liiketoimintamallia.”

Worn Again Technologiesin polymeerien kierrätysprosessissa voidaan erotella polyesteripolymeerit ja selluloosa (puuvillasta) uudelleen käytettäväksi sopimattomista tekstiileistä sekä muovipulloista ja -pakkauksista. Materiaalit voidaan sitten puhdistaa ja käyttää uusien tuotteiden valmistamiseen osana toistettavissa olevaa prosessia.

Worn Again Technologiesin perustajajäseniä ovat H&M ja Kering, ja mukana ovat myös saksalainen ulkoilutekstiiliyritys Sympatex, saksalainen vuodevaatteiden valmistaja Dibella, yhdysvaltalainen vaatemerkki Dhana sekä meksikolaiset tekstiili- ja vaatevalmistajat Directex ja Himes. Kun Worn Again Technologies jatkaa nopeaa kehitystahtiaan, muita tulevaisuuteen suuntautuneita merkkejä kannustetaan liittymään mukaan hyötymään näistä vaate- ja tekstiilialaa kehittävistä innovaatioista.

“Tiesimme jo varhaisessa kehitysvaiheessa, että yhteistyö strategisten yhteistyökumppanien kanssa olisi tehokkain tapa toteuttaa visiomme. Olemme kehittäneet ratkaisumme teknologiaa ja infrastruktuuria nyt kahdeksan vuoden ajan ja näitä tuotteita myyvät yritykset ovat tärkeässä roolissa kiertotalouden resurssimallin toteuttamisessa maailmanlaajuisessa tekstiiliteollisuudessa”, sanoo Worn Again Technologiesin toimitusjohtaja ja perustaja Cyndi Rhoades.

Worn Again Technologies
Worn Again Technologies on perustettu Lontoossa vuonna 2005 ja sen visiona on mahdollistaa raaka-aineiden kiertotalous. Yrityksen uraauurtava polymeerien kierrätysteknologia on syntynyt yhteistyössä maailmanluokan tutkijoiden sekä saman vision ja kunnianhimon jakaneiden strategisten yhteistyökumppanien kanssa. Worn Again Technologiesin tukijoina on merkittäviä brändejä ja yhteistyökumppaneita, kuten H&M ja Kering. Yrityksen enkelisijoittajana on Craig Cohon, joka on aiemmin toiminut johtotehtävissä The Coca Cola Companyssa ja omistaa Venäjän Cirque du Soleilin. Hänen luottamuksensa tämän teknologian potentiaaliin on ollut korvaamatonta. Joulukuussa 2017 mukaan liittyi uusia sijoittajia teknologian kaupallistamisen tukemiseksi: Sulzer Chemtech, yksi maailman suurimmista kemian tekniikan yrityksistä; Meksikossa toimiva vaatteiden valmistaja Himes Corporation; tekstiilituottaja Directex; sekä Miroslava Duman Future Tech Lab.

Worn Again Technologies on myös mukana Ellen MacArthur Foundation -säätiössä, Circular Economy 100 -ohjelmassa ja Circle Economyn Fibersort-projektissa. Jälkimmäinen projekti liittyy teknologiaan, jolla lajitellaan automaattisesti suuria tekstiilimääriä niiden kuitutyyppien mukaan. Marraskuussa 2017 Worn Again Technologies kutsuttiin mukaan Fashion for Good -ohjelmaan, jonka kautta yritykset saavat käyttöönsä liiketoiminnan neuvontaa ja alan asiantuntijoiden verkoston. Näiden avulla voidaan nopeuttaa Worn Again Technologiesin mullistavan polymeerien kierrätysteknologian kehittämistä ja käyttöönottoa.

Vuonna 2018 yritys sai apurahan, jonka tarkoituksena on saada ensimmäisenä kemikaalien kierrätysteknologiana Cradle to Cradle (C2C) -sertifiointi. Cradle to Cradle Certified™ -tuotestandardissa arvioidaan tuotteita viidessä laatukategoriassa – materiaalien terveellisyys, materiaalien uudelleenkäyttö, uusiutuvat energianlähteet ja hiilidioksidipäästöjen hallinta, vesiresurssien hallinta sekä yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus. Apuraha käytetään viralliseen arviointiprosessiin näissä eri kategorioissa. Ulkopuolinen arvioija hoitaa prosessin ja antaa sertifikaation lisensoiduissa tehtaissa valmistetuille tuotteille.

ASICS ja Science Based Targets -aloite:
Vuonna 2015, juuri ennen Pariisin ilmastokokousta, ASICS Group sitoi hiilidioksidipäästöjen tavoitteensa The Science Based Targets -aloitteeseen (SBTi).

SBTi käynnistettiin vuonna 2015 ja sen takana ovat Carbon Disclosure Project, YK:n Global Compact -aloite, World Resources Institute (WRI) sekä Maailman luonnonsäätiö (WWF).

Aloite tukee tieteelliseen tutkimukseen perustuvia päästötavoitteita tehokkaana tapana luoda yrityksille kilpailuetuja, kun valmistaudutaan tulevaan hiilidioksidipäästöjen säätelyyn.

Yritysten omaksumat kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen liittyvät tavoitteet katsotaan ”tieteeseen perustuviksi”, jos ne noudattavat tasoa, jolla voidaan saavuttaa alle 2 ˚C asteen lämpötilan nousu verrattuna aikaan ennen teollistumista.

Science Based Targets initiative (SBTi) hyväksyi elokuussa 2018 ASICS Groupin päivitetyt kasvihuonekaasujen päästötavoitteet.

  • -GHG-protokollan mukaisia Scope 1 ja 2 -kasvihuonekaasupäästöjä vähennetään 33 % vuoteen 2030 mennessä, kun vertauskohtana on vuosi 2015.
  • -GHG-protokollan mukaisia Scope 3 -päästöjä ostetuista tuotteista ja palveluista sekä myytyjen tuotteiden käyttöiän jälkeisestä loppukäsittelystä vähennetään 55 % kutakin valmistettua tuotetta kohden vuoteen 2030 mennessä, kun vertauskohtana on vuosi 2015.

Lisätietoja ASICSin yhteiskuntavastuuseen ja kestävään kehitykseen liittyvästä toiminnasta on yrityksen verkkosivuilla. http://corp.asics.com/en/csr