Valio otti ensimmäisenä käyttöön 100 % kasvipohjaiset pakkaukset – seuraavaksi luovumme läpivärjätystä mustasta muovista

915f53dc78fdf69e_800x800ar

Valio otti vuonna 2015 käyttöön ensimmäisenä maailmassa kasvipohjaiset pakkaukset ja julisti ison tavoitteen: vuoden 2018 loppuun mennessä kaikki harjakattoiset maito-, piimä, kerma- ja jogurttipakkaukset ovat täysin kasvipohjaisia. Tavoite on nyt saavutettu, ja nämä tölkit valmistetaan täysin kasvipohjaisista materiaaleista. Seuraavaksi Valio luopuu läpivärjätystä mustasta muovista ja laajentaa kasvipohjaisten pakkauksien käyttöä muihin tuotteisiin.

Kasvipohjaiset pakkaukset pienentävät hiilijalanjälkeä

– Valio valmistaa vuosittain 250 miljoonaa harjakattoista maito-, piimä-, kerma- ja jogurttitölkkiä. Tänä vuonna jokainen näistä tölkeistä on täysin kasvipohjainen. Pakkausmateriaalien hiilidioksidipäästöt vähenevät vuosittain 3 140 . Sillä määrällä voisi ajaa yli 10 000 kertaa Helsingistä Kittilään ja takaisin, kertoo Valion pakkauskehityksestä vastaava Tanja Virtanen-Leppä.

Pakkauksen kaikki kartonki- ja muoviosat valmistetaan kasvipohjaisista materiaaleista: tölkki on puukuidusta valmistettua kartonkia, ja korkissa sekä kartongin pinnoilla käytettävä uusiutuva muovi syntyy sokeriruokoteollisuuden sivuvirtana muodostuvasta kasvietanolista. Muovia tarvitaan ohut kerros, jotta neste pysyy tölkissä ja sisältö tuoreena.

Valio luopuu läpivärjätystä mustasta muovista ja tähtää hiilineutraaliin maitoon

Valion kolmiopalajuustojen pakkauksissa käytetään toistaiseksi mustaa muovia. Myös musta muovi on kierrätettävää, mutta lajittelukone ei tunnista sitä mustan värin vuoksi kierrätettäväksi. Siksi sitä ei nykyisessä kierrätysjärjestelmässä voida uusiokäyttää, vaan se hyödynnetään energiana.

– Olemme päättäneet luopua mustasta, läpivärjätystä muovista tämän vuoden aikana. Etsimme parhaillaan vaihtoehtoisia värejä mustan muovin tilalle, jotta kaikki pakkausmuovi päätyisi jatkossa uusiokäyttöön. Ohuena painovärikerroksena mustaa voi edelleen käyttää pakkauksissa, kertoo .

– Muovikeskustelu käy vilkkaana ja on hienoa, että ihmiset haluavat vähentää muovin käyttöä. Meiltä kysytään usein, emmekö voisi luopua muovista vaikkapa juuston kääreenä. Pakkausratkaisuna muovi on edelleen paras materiaali suojaamaan ruokaa ja estämään hävikkiä, joka on ilmaston kannalta merkittävästi isompi haaste kuin pakkaus. Jos juusto on menossa vanhaksi, se kannattaa mieluummin raastaa ja laittaa pakkaseen kuin heittää roskiin, Virtanen-Leppä vinkkaa.

Pakkauksen osuus tuotteen ilmastovaikutuksista on yllättävän pieni, mutta pakkauksen rooli arvokkaan sisällön suojaajana suuri. Kasvipohjaiset pakkaukset ovat osa laajaa kokonaisuutta, jolla Valio tähtää hiilineutraaliin maitoketjuun eli maidon hiilijalanjäljen nollaamiseen.

Suurin osa maitotuotteen hiilijalanjäljestä syntyy maidon alkutuotannossa eli ennen sitä hetkeä, kun maitoauto ajaa meijerin portista sisään. Siksi maitotiloilla tehtävä ilmastotyö on erityisen tärkeää.

Keväällä 2019 Valio alkaa yhdessä Baltic Sea Action Groupin kanssa kouluttaa maitotiloista niin sanottuja hiiliviljelijöitä: tilat oppivat uusia tapoja sitoa hiiltä maaperään ja pääsevät jakamaan jo käytössä olevia hyviä viljelykäytäntöjä. Myös lehmien lannan sisältämää energiaa halutaan tulevaisuudessa käyttää korvaamaan fossiilisia polttoaineita.

Tavoitteena kokonaisympäristövaikutusten pienentäminen

Valion tavoitteena on, että kaikki harjakattopakkaukset − myös mehutölkit − on vuonna 2025 tehty täysin uusiutuvasta kasvipohjaisesta materiaalista. Mehutölkeissä on toistaiseksi ohut erikoismuovi, jonka tehtävä on suojata mehun C-vitamiinia.

– Mehutölkkien Tavoitteenamme on vähentää kokonaisympäristövaikutuksia fiksusti: oikeanlaiset pakkaukset suojaavat tuotteita ja estävät ruokahävikkiä, ja kasvipohjaiset pakkaukset pienentävät tuotteiden hiilijalanjälkeä.
– Valion pakkauskehitystä ohjaa vahvasti se, että haluamme pakkausten olevan kokonaan kasvipohjaisia. Markkinoilla on myös pakkauksia, jotka ovat vain osittain kasvipohjaisia, ja osa raaka-aineesta on fossiilista. Näissä eikä 100-prosenttisesti uusiutuviin materiaaleihin. Muovi on valmistettu käyttämällä fossiilista öljyä, ja vain pieni osa raaka-aineesta on kasvipohjaista, Virtanen-Leppä lopettaa.

Maailman innovatiivisin meijeri ja ruokatalo

Valion tehtävä on luoda hyvinvointia ja makuelämyksiä vastuullisesti. Teemme maistuvia tuotteita maidosta ja useista muista raaka-aineista. Tarjoamme makunautintoja, vaihtelua ja iloa ruokapöytään. Samalla toteutamme tärkeitä yhteiskunnallisia tehtäviä: ruoan riittävyyden turvaaminen, kansanterveyden kohentaminen ja eläinten hyvinvoinnin parantaminen ovat esimerkkejä vaikutuksistamme. Näin ajattelevat myös suomalaiset, jotka ovat valinneet Valion Suomen vastuullisimmaksi yritykseksi neljä vuotta peräkkäin.

Olemme suomalaisten maitotilayrittäjien omistama yritys ja maksamme kaikki tulot maidontuottajillemme. Työllistämme maitotiloilla yhteensä 25 000 ihmistä. Valiolla on töissä 4 000 eri alojen ammattilaista ja kuuntelemme kuluttajia yli 100 vuoden kokemuksella.

Nobelisti A.I Virtasen perintö elää meissä edelleen. Hänen johtaessaan Valion laboratoriota ohjenuoraksemme vakiintui ajatus ihmisten hyvinvoinnin lisäämisestä. Teemme tieteestä arkea ja elämää parantavia tuotteita. Kuluttajat nauttivat Valion tuotteista yli 60 maassa ja innovaatioillamme on 350 patenttia ympäri maailman. Olemme Suomen suurin elintarvikkeiden viejä ja koko elintarviketeollisuuden suunnannäyttäjä. Valion liikevaihto vuonna 2017 oli 1 708 miljoonaa euroa.