Osaatko kierrättää käytetyt lamput?

new-and-old-light-bulb

Iso osa käytetyistä energiansäästö- ja ledilampuista päätyy edelleen sekajätteeseen, vaikka oikea osoite niille on sähkö- ja elektroniikkaromun SER-keräyspiste. Jätehuoltoyhtiöiden ylläpitämien SER-keräyspisteiden lisäksi lamppuja voi palauttaa myös suurempiin elektroniikkaliikkeisiin ja päivittäistavarakauppoihin maksutta ja ilman ostovelvoitetta.

Energiansäästölamput sisältävät pieniä määriä elohopeaa ja led-lamput uudelleenkäytettäviä materiaaleja ja elektroniikkaa. Siksi niitä ei tule laittaa tavallisen sekajätteen joukkoon.  Kiinteät led-valaisimet, josta led-lamppua ei voi irrottaa, kuuluvat myös SER-keräykseen.  Halogeenilamput ja vanhat hehkulamput voi sen sijaan laittaa sekajätteeseen.

Käytetyt energiansäästö- ja led-lamput sekä alle 25 senttimetriä pitkät loistelamput voi palauttaa ilmaiseksi ja ilman ostovelvoitetta myös suurempiin päivittäistavarakauppoihin ja lamppuja myyviin erikois- tai elektroniikkaliikkeisiin. Käytettyjen lamppujen vastaanottovelvoite koskee kaikkia yli 1 000 neliömetrin eli market-kokoisia päivittäistavarakauppoja sekä yli 200 neliömetrin kokoisia erikoiskauppoja, joiden valikoimiin lamput kuuluvat.

Lamppujen palautus on maksutonta.  Lähimmän vastaanottopisteen voi tarkistaa www.kierratys.info
-sivustolta.

Kierrätä ja lajittele lamput oikeisiin paikkoihin:

Energiansäästölamput

Led-lamput

Jouluvalot

Loisteputket ja valaisimet,   joissa kiinteä lamppu (esim. kirkasvalolamput), koko alle 25 cm

SE-laitteita myyvät myymälät:
– väh. 1000 m2 päivittäistavarakaupat
– väh. 200 m2 erikoiskaupat

SER-keräyspisteet

Vaarallisen jätteen keräyspisteet

Isot loisteputket ja   valaisimet SER-keräyspisteet

Vaarallisen jätteen keräyspisteet

Halogeenilamput sekajäte
Hehkulamput sekajäte
Autojen lamput sekajäte

 

Lisätietoja: