Kinkkurasvoista valmistettiin 10 000 litraa Neste MY uusiutuvaa dieseliä

114075

Viime jouluna 40 000 suomalaistaloutta lahjoitti kinkun paistamisesta syntyvän rasvajätteen Kinkkutemppu-kampanjalle. Neste valmisti rasvajätteestä Porvoon jalostamollaan 10 000 litraa Neste MY uusiutuvaa dieseliä, jota myydään Nesteen asemilla. Neste lahjoittaa tuotteen arvon vähävaraisia perheitä auttavalle Hope ry:lle ja hyväntekeväisyysurheilujärjestö Iceheartsille.

“Kinkkurasvoja palautettiin yhteensä noin 12 000 kiloa, ja siitä valmistetulla Nesteen uusiutuvalla dieselillä voisi ajaa jopa neljä kertaa maapallon ympäri. Määrä on huikea. Se kertoo kinkunpaistajien kiinnostuksesta kampanjaa ja yleisemmin kiertotaloutta kohtaan. Kinkkutemppu on hyvä esimerkki siitä, miten jätteitä ja tähteitä voidaan hyödyntää energiantuotannossa ja uusiutuvien polttoaineiden raaka-aineena. Neste käyttää rasvajätteen jalostamiseen samaa NEXBTL-teknologiaa, jolla se on noussut maailman johtavaksi uusiutuvan dieselin valmistajaksi”, kertoo Osmo Kammonen, Nesteen brändimarkkinointi- ja viestintäjohtaja.

“Keräyksessä oli mukana monta eri tahoa, joiden välinen yhteistyö onnistui erinomaisesti. Koimme kaikki kampanjan merkitykselliseksi, ja teimme töitä sen toteutumisen eteen. Haluankin kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita sekä keräykseen osallistuneita suomalaisia, jotka ottivat asian omakseen. Kiertotaloudessa on tulevaisuus”, Kammonen jatkaa.

Kinkkutempun idea lähti edunvalvontajärjestö Kemianteollisuudelta ja mukaan houkuteltiin joukko yrityksiä ja järjestöjä. Rasvan keräysastioita oli eri puolella maata pääasiassa valittujen K-kauppojen yhteydessä olevissa Suomen Pakkauskierrätys RINKIn keräyspisteissä. Näistä Lassila & Tikanoja hoiti rasvan kuljetukset rasvan käsittelyyn Honkajoki Oy:lle. Neste valmistaa kerätyistä paistinrasvoista Neste MY uusiutuvaa dieseliä Porvoon jalostamollaan. Vesilaitosyhdistys oli kampanjassa mukana muistuttamassa, että kinkunpaistorasvaa ei pidä kaataa viemäriin. Maa- ja kotitalousnaisten tehtävänä oli puolestaan kertoa kinkunpaistajille rasvan kierrätysmahdollisuudesta.

Neste MY uusiutuvalla dieselillä voidaan saavuttaa jopa 90 prosenttia pienemmät kasvihuonekaasupäästöt polttoaineen koko elinkaaren aikana perinteiseen fossiiliseen dieseliin verrattuna.

Kinkkutemppu numeroina:

  • Rasvaa lahjoitettu: 12 000 kiloa
  • Lahjoituksia tehty: 40 000 kappaletta
  • Uusiutuvaa dieseliä valmistettu: 10 000 litraa
  • Kuinka monta kertaa sillä voi ajaa maapallon ympäri: 4 (keskikulutus 6 l / 100 km)
  • Rahaa lahjoitettu hyväntekeväisyyteen: 14 500€